Omhoog
Aanmelden

rv_leespagina_linkyoutube.jpg
 


Lezen, de motor van alle kennis
Lezen heeft altijd hoog in ons vaandel gestaan.
In en om school zijn verschillende uitingen te zien van het belang dat wij hechten aan lezen: het leeskasteel, de muren in de gang waarop geschilderde figuren of taferelen uit kinderboeken staan, de leeshoek in de gang en de BiebBus, die maandelijks bij onze school staat, zodat we de allernieuwste boeken kunnen lezen.

De zomerdip

Technisch lezen vraagt dagelijks instructie en oefening. Vanaf groep 3 wordt daar in alle groepen veel tijd aan besteed. Uit onderzoek blijkt dat de technische leesvaardigheid van de kinderen in de zomervakantie terugloopt doordat niet dagelijks meer geoefend wordt. Het gevolg is dat leerlingen bij de start in de nieuwe groep niet meer het niveau hebben dat ze voor de zomervakantie hadden. We noemen dit de zomerdip.
Voor alle kinderen, maar zeker ook voor de zwakkere lezers is het daarom van groot belang in de zomervakantie dagelijks te lezen om de leesvaardigheid te onderhouden. Iedere dag zo'n 15 tot 20 minuten is genoeg.
MEER

rv_zomerdiplezen.jpg

Kinderboekenwinkel
De kinderboekenwinkel van De Rietvink was dit jaar in samenwerking met de AKO in ons winkelcentrum naast onze school. Het voordeel was dan dat u het boek niet meer hoefde te bestellen, maar dat u het boek meteen kon afrekenen en mee kon nemen. We houden u op de hoogte of er volgend jaar weer een kinderboekenwinkel is.

Leespromotie
We promoten het lezen wekelijks in de groep en gaan maandelijks met de kinderen naar de Biebbus om nieuw uitgegeven boeken of leuke klassiekers te halen om in de klas te lezen. De Kinderboekenweek openen we spectaculair met een act en/of activiteit en daaraan gekoppelde activiteiten voor alle kinderen. Deze kinderboekenweek wordt gekoppeld aan het project door de gehele school van ongeveer 3 weken (het eerste project van het jaar).

rv_voorlezen_2018_19_400x200.jpg
Voorlezen
Tijdens de Voorleesdagen worden vooral de jongere kinderen door allerlei personen voorgelezen, vaak tijdens een ontbijtje.
Het is een feit dat jonge kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. U hebt misschien zelf al lang genoeg van het boek, maar u weet dat herhaling erbij hoort. Lees prentenboeken juist een aantal keer voor om er zoveel mogelijk uit te halen. Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft echt niet saai te zijn als u elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te praten: het thema, de personages of hebben de kinderen zelf wel eens zoiets meegemaakt? Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op storingen.
Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig: voorlezen versterkt de band tussen ouder en kind, en is goed voor de taalontwikkeling en de schoolprestaties van kinderen. Thuis en op school moeten kinderen iedere dag worden voorgelezen. Ook als ze zelf al kunnen lezen!

 

 

 

 

 

© Copyright 2012 De Rietvink  |  Webmaster: Jos Wever  |  All Rights Reserved